Sunday, October 28, 2007

Ικανοποίηση Λιάπη από την εξέλιξη των εργασιών στην Αρχαία Ολυμπία

Source: in.gr

«Οι εργασίες αποκατάστασης στην Αρχαία Ολυμπία προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχαμε σχεδιάσει και προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Σε λίγο καιρό θα αποδώσουμε στη διεθνή κοινότητα την Αρχαία Ολυμπία αποκαταστημένη» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος επισκέφθηκε για δεύτερη φορά την περιοχή.

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας θα γίνει στις 24 Μαρτίου «κατά τον καλύτερο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάπης.

Ο υπουργός Πολιτισμού δεν στάθηκε μόνο στην αποκατάσταση της περιοχής από την πυρκαγιά, αλλά αναφέρθηκε και στην εκτέλεση έργων για περαιτέρω ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως σημείωσε, «θέλουμε με μακρόπνοα έργα να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο αυτό το μνημείο - σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, χρήματα υπάρχουν και η παρακολούθηση των έργων θα είναι άμεση και διαρκής, διότι δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις».

Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Σπύρο Σπυρίδωνα, να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές των εργαζομένων που απασχολούνται στα έργα αποκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Τα Νέα, 20 χρόνια και 30.000 δέντρα και θάμνοι, σε πρώτη φάση, θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί το τοπίο στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Με τα 30.000 δέντρα, μόλις το 1/3 όσων κάηκαν στην πυρκαγιά του Αυγούστου, επιχειρείται να βελτιωθεί η αποκαρδιωτική εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας εν όψει της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στις 25 Μαρτίου για τους Αγώνες του Πεκίνου.

Οι επεμβάσεις στην αποκατάσταση της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου θα είναι ριζικές, καθώς τη θέση των πεύκων που κυριαρχούσαν θα πάρουν κυρίως πλατύφυλλα δέντρα, που αν καούν να μπορούν να ξαναβλαστήσουν με στόχο την αποκαστάση του αρχαίου δρυοδάσους.

Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν 26 διαφορετικά είδη δένδρων και θάμνων -ανάμεσά τους βελανιδιά, δρυς, ελιά, κυπαρίσσι, πουρνάρι, κουτσουπιά, κουμαριά, δάφνη, λυγαριά, μυρτιά, πικροδάφνη, αγριοτριανταφυλλιά, σφενδάμι- για να καλύψουν τις καταστροφές σε συνολικά 255 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου και των γύρω λόφων.

Το βάρος προγραμματίζεται να πέσει στο σήμα κατατεθέν του τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας, τον Κρόνιο Λόφο. Κουμαριές και σπάρτα, που δεν θα έχουν μεγάλο ύψος για να μην κρύψουν τη γραμμή του ορίζοντα, θα φυτευτούν με υδροσπορά (ειδικό σύστημα φύτευσης διά ψεκασμού) πάνω σε ειδικό (βιοδιασπώμενο μέσα σε τέσσερα χρόνια) γεωΰφασμα.

Στο μέσον του λόφου θα φυτευτούν δρυς και κουτσουπιές, ενώ στο κάτω μέρος τον ρόλο «κουρτίνας» θα παίξουν δάφνες, ελιές και κουτσουπιές με ύψος έως και 2 μ. Απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει διασκόπηση του εδάφους καθώς ο Κρόνιος Λόφος έχει ανασκαφεί ελάχιστα.

Λυγαριές, πικροδάφνες, κυπαρίσσια και αγριελιές από την Κρήτη θα βρουν τη θέση τους σε δυο λωρίδες που θα διαμορφωθούν εκατέρωθεν του μήκους 80 μ. διαδρόμου προς το μνημείο του Πιερ Ντε Κουμπερντέν. Μικρές συστάδες δέντρων θα τοποθετηθούν κατά μήκους του οδικού δικτύου εντός του αρχαιολογικού χώρου, ενώ οι ξένοι προς την τοπική χλωρίδα ευκάλυπτοι και οι τριανταφυλλιές που βρίσκονταν έξω από το μουσείο προβλέπεται να αντικατασταθούν με αγριοτριανταφυλλιές, δάφνες και πλατάνια.

Προβληματισμός ωστόσο προέκυψε για την προέλευση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που θα ταξιδέψουν από την Κρήτη, καθώς θεωρήθηκε «προβληματικό» το έπαθλο των Ολυμπιακών Αγώνων, το στεφάνι ελιάς, να προέρχεται από ελαιόδεντρα Κρήτης!

Ωστόσο, η μυθολογία «που θέλει την πρώτη ελιά να φτάνει στην Ολυμπία από την Κρήτη» φαίνεται να δίνει το πράσινο φως για το ταξίδι των 170 δέντρων. Τα υπόλοιπα φυτά έχουν δεσμευθεί ήδη στην πλειονότητά τους από φυτώρια της Πάτρας, ανάμεσά τους κάπου 4.200 κυπαρίσσια, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 50 εκατ. έως 3 μέτρα.

No comments: