Saturday, October 06, 2007

Σε τελική ευθεία οι εργασίες για τη μεταφορά αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Source: in.gr

Τις εργασίες για την προετοιμασία μεταφοράς αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επιθεώρησε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Η «μετακόμιση του αιώνα», όπως αποκαλείται, ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου θα γίνει η «πρόβα τζενεράλε» για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων της Ακρόπολης. «Πρωταρχικό μέλημα όλων μας είναι η ασφαλής μεταφορά των αντικειμένων» δήλωσε ο κ. Λιάπης, ο οποίος επισκέφθηκε το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης και επιθεώρησε τις εργασίες συντήρησης και συσκευασίας των εκθεμάτων.

Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης ότι θα ληφθούν «τα απαιτούμενα μέτρα για τη διευκόλυνση των περίοικων και περιπατητών της Διονυσίου Αεροπαγίτου κατά την περίοδο της μεταφοράς».

Οι υπεύθυνοι λένε ότι η μετακόμιση θα ξεκινήσει «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» στις 14 Οκτωβρίου στις 10:00 π.μ.

Ερώτηση Φ.Κουβέλη

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης απηύθυνε στον υπουργό Πολιτισμού ερώτηση για την επανεξέταση της κατεδάφισης του χαρακτηρισμένου ως μνημείου κτιρίου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου 17.

Το ακίνητο πρόκειται να απαλλοτριωθεί και να κατεδαφιστεί «προκειμένου το νέο μουσείο Ακροπόλεως να έχει απρόσκοπτη οπτική επαφή με τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως».

Το κτίριο αυτό, που κρίθηκε διατηρητέο το 1978, είναι έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Κουρεμένου και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα δείγματα Art Deco στην Αθήνα, κοσμημένο με γλυπτά, ψηφιδωτά και ορθομαρμαρώσεις από κόκκινο και γκρίζο μάρμαρο.

No comments: