Tuesday, October 16, 2007

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ενισχύει το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών

Source: in.gr

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί την απάντηση στο βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει μουσείο ικανό να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Υπάρχει η ελπίδα ότι (το μουσείο) θα καταρρίψει το επιχείρημα ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει σωστά τους θησαυρούς της χρυσής εποχής της» αναφέρει η εφημερίδα Guardian, με την ευκαιρία της εκκίνησης των διαδικασιών μεταφοράς των αρχαιοτήτων.

«Με την αναπαραγωγή στον επάνω όροφο του ναού του Παρθενώνα στις ακριβείς διαστάσεις του, οι υποστηρικτές του λένε ότι τα τα μάρμαρα μπορούν να παρουσιαστούν στην αρχική τους διάταξη και πλαίσιο, με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στο Βρετανικό Μουσείο» συνεχίζει η εφημερίδα.

Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι αν και οι δημοσκοπήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να συμμετάσχει στη διαμάχη.

Και o Independent αναφέρεται στη διαδικασία της μεταφοράς των αρχαιοτήτων προσθέτοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται επίμονα την επιστροφή τους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Washington Post σε άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για την επιστροφή των Μαρμάρων» ανέφερε ότι το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά την πολυπλοκότητα των επιχειρημάτων για την κλεμμένη τέχνη, θέλοντας να απευθυνθούν κατευθείαν στο συναίσθημα».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει ότι το τωρινό επιχείρημα του μουσείου (ότι εκεί επιτρέπεται να ειπωθεί η ιστορία των Γλυπτών, ανάμεσα σε άλλες, άλλων αρχαιοτήτων), διαφέρει από εκείνη που αναφέρει στην ιστοσελίδα του. Στη συνέχεια καταρρίπτει ένα- ένα τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα δήλωσε την Κυριακή ότι το μουσείο «είναι πολύ εντυπωσιακό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα από αυτό».

Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης επισήμανε ότι για πρώτη φορά ύστερα από 2.500 χρόνια μεταφέρονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο νέο Μουσείο.

«Επανέρχεται ως φυσικό επακόλουθο το αίτημα για την αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα» δήλωσε χαρακτηρίζοντας το αίτημα αυτό οικουμενικό και «ανάλογο εκείνου για ειρήνη στον κόσμο και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερωτώμενος ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν είναι καιρός να επιστρέψουν τα γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, εκείνος απάντησε: «Από την πρώτη μέρα υποστήριξα την πρωτοβουλία με την Μελίνα Μερκούρη και τον Ζυλ Ντασέν. Πιστεύω ότι είναι μια δίκαιη υπόθεση και ότι τελικά οι Βρετανοί θα πρέπει να το αποδεχθούν».

No comments: