Thursday, October 02, 2008

Μυκηναίος με ξίφος made in Italy

Source: enet.gr

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Με ξίφος εισηγμένο από την Ιταλία πολεμούσε ο Μυκηναίος πολεμιστής της Αμφιλοχίας. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν χημικοί έπειτα από αναλύσεις δειγμάτων του χάλκινου ξίφους (μήκους 0,94 μ.) που βρέθηκε πέρσι με έναν χρυσό κύληκα και όλη την αρματωσιά του νεκρού σε κιβωτιόσχημο τάφο στη θέση Κουβαρά Φυτειών (ανάμεσα στη λίμνη Αμβρακία και την Αμφιλοχία).

Η ανασκαφή έγινε με αφορμή τα έργα για την ευρεία παράκαμψη Αγρινίου, που αποτελεί τμήμα της Ιονίας οδού. Οι αναλύσεις έγιναν σε εξειδικευμένο κέντρο της Αυστρίας, που δημιουργεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα μυκηναϊκά ευρήματα. Τα πορίσματα της έρευνας παρουσίασε η προϊσταμένη της ΛΣΤ' Εφορείας Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Γάτση-Σταυροπούλου, στο συνέδριο που οργανώθηκε από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας την περασμένη Παρασκευή στο Μεσολόγγι με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας. Προστασία και ανάδειξη μέσα από τις τελευταίες έρευνες».

Η προέλευση του ξίφους επιβεβαιώνει την επικοινωνία και τις εμπορικές ανταλλαγές που είχαν οι Μυκηναίοι με άλλες χώρες της Μεσογείου. «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία χρονολογούν τα ευρήματα αυτού του τάφου στο τέλος του 12ου αι. π.Χ.» μας είπε η αρχαιολόγος, προσθέτοντας όμως ότι το υλικό ακόμη μελετάται και δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί η χρονολόγηση.

Παράλληλα, συντηρούνται τα υπόλοιπα κτερίσματα, όπως ένα μικρότερο χάλκινο ξίφος (μήκους 0,42 μ.) με οστέινη λαβή και ένα μαχαίρι που όμως δεν σώζεται σε καλή κατάσταση. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν μία αιχμή βέλους και μία αιχμή δόρατος, ένας τριποδικός λέβητας που σπανίζει σε μυκηναϊκούς τάφους, αλλά σημαντικότερο θεωρείται ένα ζεύγος χάλκινων περικνημίδων που συναντάται πολύ σπάνια σε ταφές αυτής της εποχής και ιδιαίτερα στη δυτική Ελλάδα.

«Ολος ο τάφος αποτέλεσε για μας μεγάλη έκπληξη», τονίζει η έφορος. Σύντομα θα μπουν στον μικροσκόπιο της έρευνας και τα οστά του νεκρού, σε μεγάλο βαθμό αποσαθρωμένα. Δείγμα τους θα δοθεί για μελέτη στην αρχαιολόγο-ανθρωπολόγο Ιωάννα Μουτάφη. Θα περιληφθούν στο μελλοντικό σχεδιασμό παρουσίασης όλων των ευρημάτων του νομού.

Τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο, που έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια της νεοσύστατης ΛΣΤ' ΕΠΚΑ, «μας υποχρεώνουν να ξαναγράψουμε την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας». Και πράγματι αλλάζουν τα δεδομένα αλλά και η εικόνα των ορατών μνημείων, όπως φάνηκε στο συνέδριο.

Ο επ. έφορος Αρχαιοτήτων Λάζαρος Κολώνας ανέφερε ότι στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανάδειξης τριών μεγάλων αρχαιολογικών χώρων: των Οινιάδων, της αρχαίας πόλης της Παλαίρου και του Πλευρώνα. Πλούσια επίσης είναι τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων: σε ιερό στη θέση Ελληνικό Βελβίνας, στο Σπήλαιο Παλιάμπελα της Βόνιτσας, στο Ακτιο Βόνιτσας και στα Παλιομάνινα. Τέλος, έρχεται στο φως και η βυζαντινή Ναύπακτος.

No comments: