Thursday, April 24, 2008

Και επισήμως στην Ελλάδα από την Ελβετία η μαρμάρινη λήκυθος του 4ου π.Χ. αιώνα

Source: in.gr


Τη μαρμάρινη λήκυθο του 4ου αιώνα π.Χ. που επαναπατρίσθηκε από την Ελβετία στη χώρα μας παρουσίασε τη Μεγάλη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, σε ειδική εκδήλωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η διαδικασία επαναπατρισμού της αττικής μαρμάρινης ληκύθου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και σε λίγες μέρες θα «φιλοξενηθεί» στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου και θα παραμείνει για περίπου δύο μήνες.

Η λήκυθος με ανάγλυφη παράσταση δύο γυναικείων μορφών που εικονίζονται σε σκηνή δεξίωσης αποχαιρετισμού σε νεκρό, κλασική σκηνή αποχαιρετισμού. Είχε παρουσιασθεί το 2007 σε διεθνή έκθεση αρχαιοπωλών στο Μάαστριχτ, όπου δημοπρατείτο από Ελβετό αρχαιοπώλη.

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, ο Ελβετός αρχαιοπώλης αποφάσισε να παραδώσει τη λήκυθο στο ελληνικό Δημόσιο, εξωδίκως, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων. Το έργο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη και στη συνέχεια συσκευάστηκε στην ελεύθερη τελωνειακή ζώνη της Βασιλείας και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, εξετάζεται η δυνατότητα να παρουσιασθούν σε έκθεση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης το προσεχές φθινόπωρο όλα τα επαναπατρισθέντα στην Ιταλία αντικείμενα και η έκθεση να συμπληρωθεί με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Ο κ. Λιάπης ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκο Καλτσά στην αιγυπτιακή συλλογή, περίπου 1.200 αντικειμένων, που θα εγκαινιασθεί επισήμως στις 14 Μαΐου.

No comments: