Saturday, November 24, 2007

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επέστρεψε το χρυσό μακεδονίτικο στεφάνι


Source: in.gr

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης εκτίθεται από την Παρασκευή το χρυσό μακεδονίτικο στεφάνι, το οποίο επεστράφη στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί. Ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης λέει ότι το ΥΠΠΟ θα συνεχίσει να διεκδικεί από ξένα Μουσεία. Αντιδρά ο νομάρχης Σερρών για την παραχώρηση του στεφανιού στο Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ είναι σαφές. Όταν τα αρχαία αντικείμενα αποκόπτονται από το ιστορικό και φυσικό τους περιβάλλον καθίστανται αντικείμενα διακοσμητικά, αποστειρωμένα» δήλωσε ο Μιχάλης Λιάπης κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Στόχος είναι να εκτίθενται εκεί που ανήκουν ιστορικά, έτσι ώστε να δηλώνεται ξεκάθαρα η προέλευση, η ταυτότητα και η διαχρονική τους αξία.

» Η διεκδίκηση από ξένα Μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικείμενου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας στο Υπουργείο Πολιτισμού» εξήγησε ο υπουργός.

Ο υπουργός τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών.

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον υπουργό Πολιτισμού ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, όπου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των Σερραίων πολιτών για την παραχώρηση του στεφανιού στο Μουσείο Θεσσαλονίκης και όχι σε εκείνο της Αμφίπολης, παρ' ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί που ακριβώς βρέθηκε το χρυσό στεφάνι -πιθανό θεωρείται να βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών κατανοεί τον ρόλο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στην ανάδειξη των ευρημάτων της κλασικής εποχής.

«Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε τη διεθνή διεκδίκηση για την επιστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων στον τόπο τους και ταυτόχρονα τη χωροθέτησή τους στο εσωτερικό της χώρας, με αυθαίρετο τρόπο» πρόσθεσε.

Ο νομάρχης δήλωσε ότι οι Σερραίοι θα επιδιώξουν την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

*Επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης συναντήθηκε με το ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Λιάπης τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 700 χιλιάδων ευρώ στο ΚΘΒΕ και 300 χιλιάδων ευρώ στην Όπερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα.

No comments: